Gouden Panda KopenDe is interessant vanwege de hoge goudwaarde, maar brengt aan de andere kant ook direct een nadeel met zich mee. Anders dan bij een aantal andere munten dient er namelijk een aanzienlijke prijs betaald te worden voor de munt zelf, bovenop de intrinsieke waarde van het goud. Mensen die de gouden Panda kopen zijn om die reden over het algemeen verzamelaars of beleggers die graag ook wat aan hun verzameling doen. Het is uiteraard niet interessant om de munt met een premium te kopen wanneer men er zoveel mogelijk geld mee wil verdienen. Mensen die de gouden Panda kopen kunnen aan de andere kant wel profiteren van een prachtige munt, waarop interessante afbeeldingen zijn te zien. Met uitzondering van twee jaargangen heeft de munt bovendien ieder jaar een ander ontwerp gekregen en is het dus vooral voor verzamelaars interessant om zoveel mogelijk munten te pakken te krijgen. Mensen die de gouden Panda kopen kunnen daarnaast natuurlijk profiteren van de voordelen van het gouden munten kopen zelf. Aangezien de munt alleen maar uit goud bestaat en in een aantal verschillende gewichten beschikbaar is kunnen beleggers die graag in iets beleggen wat er ook nog eens heel mooi uit ziet toch hun hart ophalen. Daarnaast kan men de gouden Panda kopen om op die manier een bepaalde collectie verder uit te breiden of er bijvoorbeeld voor te zorgen dat er uit ieder zoveel mogelijk verschillende landen munten zijn verzameld. De oorsprong van deze munt ligt namelijk in China. Mensen die de gouden Panda kopen beleggen daarmee als het ware een stukje van hun kapitaal in China, al is de munt tegenwoordig op veel meer plaatsen te verkrijgen. Dit is onder andere het gevolg van de grote bekendheid, en toch ook populariteit, van de munt.

Gouden Panda kopen: historie

Men kan de gouden Panda kopen om ermee te investeren, maar er gaat daarnaast natuurlijk ook een rijke historie schuil achter deze munt. De munt is minder oud dan bijvoorbeeld de ook zeer bekende Krugerrand en de Maple Leaf, maar mensen die de gouden Panda kopen kunnen hiermee toch wel degelijk teruggaan tot het begin van de jaren ’80. De eerste gouden munten in China werden namelijk in 1982 uitgegeven. Vanaf dat moment is de munt heel snel heel populair geworden. Dit betekent onder andere dat een grote groep beleggers ervoor koos om de munt uit te kiezen als een middel voor een belegging. Mensen die de gouden Panda kopen kunnen er namelijk aardig mee verdienen, net als met de overige gouden munten die er op de markt zijn. Tussen 1980 en 1990 was de Panda zelfs een van de meest verhandelde beleggingsmunten. Mensen die de gouden Panda kopen betalen hier nu de goudprijs plus een premium voor, maar in 1987 werden de eerste munten bijvoorbeeld al voor zo’n $3.000 verhandeld, een, zeker voor die tijd, enorm hoog bedrag. Vanaf het begin kunnen mensen die de gouden Panda kopen de beschikking krijgen over munten die op een van de drie bekende plaatsen zijn geslagen. Het gaat hierbij om de munthuizen in Shenzhen, Shanghai en Shenyang, maar er wordt ook regelmatig gebruik gemaakt van andere locaties, dus helemaal zeker is het niet dat de munt hier vandaan zal komen. Mensen die de gouden Panda kopen kunnen bovendien natuurlijk genieten van de verschillende afbeeldingen die er te zien zijn. Sinds de eerste uitgifte is er eigenlijk ieder jaar een andere afbeelding gekozen, met uitzondering van 2001 en 2002. Uiteraard heeft de panda altijd centraal gestaan bij de gouden Panda uit China.

Gouden Panda kopen: premium

Mensen die de gouden Panda kopen dienen echter wel rekening te houden met het feit dat er een premium berekend wordt, bovenop de intrinsieke waarde van het goud. Beleggers zijn over het algemeen natuurlijk op zoek naar voordelige investeringen en daar past de Chinese Panda dan ook duidelijk niet bij. Mensen die de gouden Panda kopen dienen namelijk eerst het premium terug te verdienen, voordat ze daadwerkelijk zelf gaan verdienen aan het bezit van de munt. Het rendement dat tot die tijd gemaakt wordt is namelijk eigenlijk bedoeld om het premium terug te verdienen, pas na die tijd gaat men een netto rendement maken en er dus aan verdienen. Men kan de gouden Panda kopen om er aan te verdienen, maar het is aan de andere kant natuurlijk ook mogelijk om de munt deel uit te laten maken van een verzameling en dit is dan ook iets waar de meeste mensen voor kiezen. Mensen die de gouden Panda kopen en deze in een verzameling plaatsen hebben natuurlijk veel minder last van het premium. Natuurlijk is de munt wat duurder dan de anderen, maar op die manier heeft de munt voor de meeste bezitters ook weer meer waarde en maakt het dus eigenlijk maar weinig uit.

Gouden Panda kopen: afbeeldingen

Veel mensen die de gouden Panda kopen doen dit dus ook niet om de winsten die er mee te behalen zijn, maar veel meer om de unieke kenmerken van de munt, zoals de afbeeldingen die er op staan en die eigenlijk ieder jaar anders zijn. Mensen die de gouden Panda kopen hebben op die manier de mogelijkheid om een leuke collectie van munten op te bouwen en zo het goud te verzamelen. Het mooie van de Chinese Panda is namelijk dat er ieder jaar voor een ander ontwerp is gekozen. Alleen in 2001 en 2002 is er afgeweken van deze creatieve standaard, maar verder is ieder jaar anders. Daarom kan men de gouden Panda kopen uit verschillende jaren en zo toch een unieke collectie vormen waarin zich verschillende munten bevinden die allemaal heel aantrekkelijk zijn om te bekijken, maar natuurlijk vooral om zelf te bezitten. Op alle munten staat altijd minstens een panda en vaak zijn dit er zelfs meer. Dit is natuurlijk ook niet zo gek wanneer we kijken naar de naam van de munt, maar het is wel een van de aspecten die de munt zo populair heeft gemaakt. Mensen die de gouden Panda kopen houden over het algemeen namelijk van de aandoenlijke afbeeldingen.